My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci Siverek Haber whatsapp toplu mesaj Otel Malzemeleri harddisk dolumu ne demek Pegasus iletisim ucuz burun estetigi Teknoloji Bilim Turkiye Haberleri su tesisat tamiri sisli kombi tamiri satis egitimi cekmekoy elektrikci malatya haber umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci


rss search

Cum previi un look de pitipoanca?

line

Aveam o idee. Şi-am schiţat-o. Şi, cum stă în Drafts de prea multă vreme, o scot azi în lume, aşa, la o primă “încruntare”.

Ideea are “picioare” în urma unor “şedinţe” pe Facebook şi pe Twitter cu părinţi de-ai lui 2010. Şi e, în primul rând, despre cum am putea preveni, printr-o joacă cu rost, un look (o atitudine) de snoabă sau de piţipoancă.

Aflaţi, deci, că mi-a “venit” să ţin un atelier de educaţie vestimentară pentru fete de 12-14 ani. Habar n-am unde. Şi sub “protecţia” cui. Şi când.

Dar ştiu sigur că, la vârsta pomenită:

° bunul gust şi creativitatea merită exersate printr-un mix&match de haine strânse din gaşcă

° garderoba divelor-model merită luată la rost, pentru a identifica exemplele “Aşa NU”

° prima rochie de lady (banchet) merită aleasă cu grijă

° politeţii gesturilor merită să i se alăture şi politeţea îmbrăcămintei şi culorilor

° un nod la cravată şi diferenţa între un tricou de bumbac şi unul de poliester merită învăţate, doar fetele vor trebui să ţină şi o “relaţie”, curând

Îmi închipui câte o întâlnire de o oră jumătate-două, cu 10-12 puştoaice, în fiecare sâmbătă dimineaţă, timp de cinci săptămâni, cam aşa:

 • “Îmbrăcămintea este o idee despre noi înşine pe care o purtăm pe noi înşine”. Hainele şi stilul personal. Ce vrei tu să “spui” şi cum te “văd” ceilalţi. Comunicarea nonverbală, culorile şi personalitatea.
 • Exerciţiu de styling. Fiecare aduce de acasă câte cinci piese şi, din toate, construim patru ţinute, fiecare ilustrând un anume stil şi o anume atitudine. Pornind de la etichete, povestim despre branduri şi no name-uri, despre cheap şi chic.
 • Reviste şi bloguri de moda străzii ca surse de inspiraţie. Dive-model (cântăreţe şi actriţe) şi exemple “Aşa NU”.
 • Prima rochie de lady (banchet). Întâlnire cu designerul Ludmila Corlăteanu. Tipare, rochii “Made for Supergirls” şi probe. Lămuriri despre haine de stradă şi haine de petrecere. Cum se face un nod la cravată.
 • Hang-out cu mamele. Fiecare “ucenică” povesteşte ce i-a rămas în gând de la curs şi, neapărat, spre ce noutăţi au condus-o căutările pe net de după fiecare întâlnire.

Vouă cum vi se pare ideea şi cum simţiţi că ar putea fi îmbunătăţită ca să-şi atingă rostul?


Facebook comments:

8 comments

line
 1. Oare (dincolo de ideea de a-l asocia unei scoli private) n-ar merge de program de responsabilitate sociala pentru un brand de haine, hmm?

  line
 2. dressaddict

  Stii cu ce m-ai atins din tot textul? Cu partea in care invatam sa facem un nod la cravata. Deci tu le inveti pe fete sa fie romantice si sa isi cucereasca fara echivoc partenerul, care va ramane mut in fata acestui gest (asta pentru ca nici el nu stie sa faca nodul :) )

  Pastrand tonul mai serios, e o idee nemaipomenita, care cred ca merita extinsa, chiar in forma asta, si la alte generatii de dudui; raman cu speranta ca si la ele se mai poate schimba ceva ;)

  line
 3. PAULA

  imi place.va gazduiesc la mine.Grigore Alexandrescu 77

  line
 4. sasha

  hola, mi se pare o idee foarte buna, mai ales daca o combini si cu cateva lectii de bune maniere.
  cursul il vad extraordinar de bine in scoli :)

  line
 5. Paula

  @dressadict N-aveam cum sa nu presar un pic de duiosie… Love is my religion. Multumesc pentru reactie!

  @paula Eiii, na! Cum, necum, trebuie facut, deci, daca avem adapost… Multumesc mult.

  @sasha Tinem minte: cursuri de bune maniere. Multumesc! Acum, pentru ca nu prea am sanse sa intervin in curricula scolilor de stat, o sa fac o propunere la o scoala particulara. Sau la un brand. Numai sa am vreme si curaj :)

  line
 6. Paula

  De pe FACEBOOK

  Audrey Cosmic

  Ideea e foarte tare, nu ştiu însă cât de aplicabilă în contextul în care la vârste din astea mai degrabă decid părinţii. Şi dacă mama e piţi sau snoabă ce te faci?

  Eloize Echolayla

  Definitely. :D

  Raluca Dumitrica

  Super idee, bravo!

  ‎@ Audrey: ia sa vezi ca si mama o sa invete destule de la fiica ;)

  Raluca Pache

  ‎:) mie mi se pare ca adolescentii/ tinerii se imbraca/ se tund mai bine decat cei trecuti de 25 de ani. Mi se pare oricum un semn incurajator… nu stiu dc sunt doar eu care am observat asta.

  Eda Zarife Nistoroi

  ‎…copiii, adolescentii din zilele acestea sunt foarte creativi si au personalitati puternice – dirijarea conceptiilor, viziunilor stilistice ale acestora catre “cum este bine”, catre tipare ar insemna “uciderea creativitatii” :D … aici nu-i doar vorba de creativitate, dar nici adepta tiparelor nu-s :D

  Simona Mirea

  nu exista un “cum este bine” ci un “cum este bine pt tine” care mi se pare welcome anytime si care nu omoara creativitatea

  TENCS A LOT, LADIES!

  line
 7. sasha

  merge si la scolile de stat, se pot face cursuri facultative pentru elevi.
  zic asta doar ca sa-ti extinzi targetul :)
  “pe vremea mea, maica” se faceau o multime de lucruri interesante facultativ: club de geografie, istorie, de debate, teatru, fotografie etc, toate prin intermediul scoli.

  as mai introduce ceva in agenda – curatenia hainelor :) conceptul ala vechi si clasic despre cum hainele oricat de hip, trendy sau non-cool sunt ele, trebuie sa fie intai de toate curate.

  line
 8. Paula

  @sasha Multumesc frumos, tin seama!

  De pe FB:

  Ela Omrău

  probabil ca daca vrei sa previi comportamentul de snoaba sau de pitipoanca in primul rand actionezi asupra factorilor socio-economici care duc la asta: debusolarea burgheza, falsul elitism, consumismul, brandingul, amanarea la infinit a exercitiului gandirii si chestionarii, stii, chestii de-astea.

  o minte deschisa se vede apoi si in imbracaminte.

  line

Leave a Reply