My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci Siverek Haber whatsapp toplu mesaj Otel Malzemeleri harddisk dolumu ne demek Pegasus iletisim ucuz burun estetigi Teknoloji Bilim Turkiye Haberleri su tesisat tamiri sisli kombi tamiri satis egitimi cekmekoy elektrikci malatya haber umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci


rss search

>Don’şoarele INSPIRED

line

>


Câştigătoarele INSPIRED Fashion Design ştiu pe ce lume trăiesc – asta mă bucură cel mai mult! Din chat-uielile de după concurs mi.au ieşit nişte profiluri:

Sofia Elena Tiniş tocmai a terminat Facultatea de Arte şi Design în Timişoara. Ea şi-a luat special o pauză de un an pentru a hotărî unde îşi va încheia studiile de modă. La Bucureşti sau la New York? „În funcţie de buget şi de circumstanţe”, mărturiseşte tânăra.

Sofia se bucură când vede pe stradă tineri îmbrăcaţi în tendinţe, din buget mic. Alexander McQueen e designerul ei ideal: „Îmi place la nebunie. Conceptele sunt incredibile, execuţiile sunt perfecte. Şi materialele sunt pe gustul meu”.

Îşi doreşte să facă pret-a-porter, dar şi costume pentru teatru sau balet. În 2007 a şi câştigat un concurs naţional cu o colecţie de costume. Pentru că îi place mult să deseneze, în viitor şi-ar dori să publice o carte despre istoria modei cu propriile ei ilustraţii.

Tânăra spune că designerilor debutanţi le e foarte greu să ţină un business în România: „Ar trebui să existe mult mai multe iniţiative gen INSPIRED pentru a-i ajuta să se afirme. Pe mine concursul, prin premiile obţinute – stagiul la Jolidon, vizita la SIL, lansarea la RFW, mă ajută enorm profesional. Plus că îmi sporeşte încrederea în calităţile de designer şi în reuşita în ţară”.

Anca Ioana Petrea e masterandă la Universitatea de Arte din Bucureşti. Tânăra spune că e dezamăgită de slaba implicare a conducerii şcolii în promovarea studenţilor care excelează în studiul modei. „E nevoie de instituirea practicii obligatorii în timpul şcolii, pentru că moda e o industrie şi atunci când îţi termini studiile trebuie să ai experienţă şi pe partea tehnologică şi pe cea comercială a domeniului”, crede Anca.

A fost dintotdeauna fascinată de complexitatea croiurilor şi ineditul volumelor creatoarei Vivienne Westwood. Lucrează deja ca designer pentru un brand şi se străduieşte să promoveze şi KSH AUT, un nou concept store bucureştean, proiect realizat alături de alte patru colege de facultate, cu susţinerea profesoarei Ioana Avram.

INSPIRED 2008 a atras-o pe Anca Ioana Petrea prin premiile puse în joc şi prin numele profesioniştilor de modă care au jurizat. „Faptul că s-a desfăşurat online ne-a permis să avem foarte uşor acces la toate informaţiile, mai mult, a fost posibilă o comunicare fluentă, continuă, cu organizatorii. Juriul a fost alcătuit chiar din persoane în măsură să clasifice obiectiv lucrările”.

Ana Laura Ciobanu e masterandă la Universitatea de Arte din Cluj. Nu s-a putut desprinde de şcoala care a format-o, care i-a asigurat legătura cu meseriile modei timp de patru ani, după cum explică: „La facultate am avut foarte multe proiecte cu grupul ER Fashion; în 2007 şi în 2008 ne-am prezentat colecţiile la Romanian Fashion Week. Anul acesta, eu şi alţi şapte colegi am fost printre finaliştii competiţiei internaţionale Arts of Fashion, din SUA, iar anul trecut eu am luat locul al treilea la o competiţie pentru tineri designeri în China”.

Alexander McQueen, „un creator practic şi teatral”, e marea dragoste a Laurei Ciobanu. Şi ei îi place să creeze haine purtabile, cusute neapărat impecabil, cu un strop de inedit în concept. Ca dovadă, colecţia de diplomă „Haina pe dos”, în care a încercat să exprime „pe faţă” trăsături „de pe dos”.

Tinerii români îi par ahtiaţi după modă. Laura mărturiseşte că îi vede cumpărând haine fără chibzuială. O bucură însă faptul că tot mai mulţi creatori autohtoni din noua gardă sunt pe gustul lor.

INSPIRED 2008 a fost pentru Ana Laura Ciobanu o ocazie foarte bună pentru a-şi analiza concurenţa. „Mi-a plăcut mult că totul s-a întâmplat online. Eu, când îmi făceam desenele, mă străduiam să ţin cont de toate criteriile de evaluare, care ne-au fost clar explicate. Unii nu au ţinut cont de ele.. Spre deosebire de toate celelalte competiţii de modă la care am participat, aici am înţeles de la început care sunt aşteptările juriului, care sunt exigenţele pe concept şi pe compoziţie”.


Facebook comments:


Leave a Reply