My Weblog: kutahya web tasarim umraniye elektrikci uskudar elektrikci umraniye elektrikci Siverek Haber whatsapp toplu mesaj Otel Malzemeleri harddisk dolumu ne demek Pegasus iletisim ucuz burun estetigi Teknoloji Bilim Turkiye Haberleri su tesisat tamiri sisli kombi tamiri satis egitimi cekmekoy elektrikci malatya haber umraniye kornis montaj atasehir elektrikci beykoz elektrikci


rss search

Pentru cine si de ce mai scriem pe hartie?

line

Zilele astea i-am văzut pe bloggerii de modă zbârlindu-se pe Facebook la seniorii revistelor glossy româneşti. Din păcate, seniorii le-au răspuns prea puţin înţelept. Prea.

Zbârleala a fost cu mare tupeu – care sper să se traducă în curaj şi forţă serioasă de muncă într-un print nou, cât mai curând – şi nu chiar de răzgâială: cum că nu mai ai în ce revistă de modă să-ţi doreşti să te “pierzi” aici, acasă, implicit pe ce da banii, cum că revistele lucioase sunt prea pline de piaruri şi prea goale de poveşti relevante pentru viaţa-n România lui 2011, cum că nu-ţi mai destupă niciuna mintea, ba dimpotrivă şi cum că prea puţin le pasă redactorilor-şef de ce crezi şi ce-ţi doreşti tu, cititoarea, cu bucuriile, baiurile şi visele tale.

Şi să vedeţi: în timp ce povesteam cu Ovidiu Buta pe subiect şi-i ziceam că eu, una, nu simt că mai e deloc vremea să-ţi ţii nasul de profesionist glossy sus-sus şi să nu-l cobori în stradă şi în multe alte zone, nonmondene, ci vremea să te amesteci cu femeile care-şi dau încă banii pe revista ta şi neapărat să le asculţi, ca să pricepi cum merită să le mai scrii pentru a le păstra, apropia tot mai şi, fireşte, educa tot câte un pic, Cristian Tudor Popescu făcea un exerciţiu care mi-a dat de gândit şi mai şi, dar pe dos.

Online, CTP desfiinţa materialul unei colege din varianta print Gândul şi-i întreba pe cititori dacă nu cumva ziarul a ajuns să livreze asemenea subiecte “penibile şi cancaniere” pentru că ei le-au cerut, cerut, cerut. Altfel, şi-aducea aminte că nu degeaba i-a dat ziarului numele pe care i l-a dat şi simţea că parcă-i cam ratează brandul, prea ascultător de cititor funcţionând el… Un fel de “Încotro?” tot articolul omului, de fapt.

Şi uite cum mie, una, a ajuns să-mi fie cam neclar de cine merită să mai ascultăm dacă scriem pe hârtie (pentru un glossy ori altceva).

Bănuiesc doar, după cum am ajuns să delirăm şi delirăm şi delirăm cu toţii online, că hârtia va ajunge curând locul care-i va “înrăma” numai pe cei mai pertinenţi şi valoroşi dintre noi jurnaliştii: pe ghizii şi pe doctorii de lume. Aşa ar fi sănătos, poate, ca să nu mai ajungă “tapet” pentru WC-urile de la ţară, nu credeţi? Informaţiile gospodăreşti şi cancanurile rămânând să şi le ia româncele de pe net şi de la tv.

CITEŞTE ŞI Cine mai merită să fie pe copertă?


Facebook comments:

2 comments

line
 1. Eu cred ca depinde si de cum judecam revistele astea. Dupa ce criterii stabilim daca o revista e’buna’ sau nu. La intrebarea ‘de cine merita sa ascultam daca scriem pe hartie?’ eu as spune sa ascultam de cei pentru care scriem. In clipa in care pornesti un produs de orice natura (inclusiv o revista glossy) ai in minte un target. Continutul e conceput in asa fel incat sa atraga o anumita categorie de cumparatori. Dar sa observi ca targetul tau nu rezoneaza si sa iti schimbi continutul astfel incat sa atraga masele innebunite dupa cancan-uri (ca doar in felul asta mergi la sigur) mi se pare o prostitutie amara. Cred ca asta vroia sa spuna si CTP in articolul lui.

  As zice ca e o problema de principiu aici: Scoti un produs cu un anumit target si realizezi ca produsul tau nu atrage de fapt acel target. Ce faci, modifici produsul astfel incat sa devina relevant pentru targetul tau sau schimbi targetul? E clar ca a doua varianta e mai usoara.

  Cat despre scrisul pe hartie, imi e tot mai clar ca va fi rezervat continutului de calitate, cu potential de colectionare. Cancanurile pot fi gasite gratis pe net.

  line
 2. Paula

  Shopping Report a schimbat targetul si atitudinea. Vezi-l si zi-mi ce crezi, sa le dau un feedback de la tine colegilor de buro ;)

  line

Trackbacks/Pingbacks

 1. Cand prostitutia poate fi trecuta cu vederea « oopses & wows - [...] trecute, Paula Negrea se intreba de cine merita sa mai ascultam cand scriem pe hartie, pornind de la ideea ...

Leave a Reply